Hallonbrownie


Gjorde den här tårtan till min födelsedagsfest. En god tårta som klarar av att stå framme i flera timmar när man har öppet hus.

Jag hittade receptet i senaste numret av Femina (nr 6/2012). Eftersom jag inte hade någon form med 15 cm i diameter utan bara hade en 24 cm i diameter och dessutom skulle ha många gäster dubblerade jag receptet. Jag gjorde dock smeten till bottnarna i två omgångar eftersom jag bara hade en form och jag tror inte att det skulle vara bra att låta smeten stå i över en timme.

HALLONBROWNIE
Det går bra att byta ut hallonen mot till exempel jordgubbar eller blåbär.
Obs! Se till att täcka tårtan med marängsmörkrämen innan du gör chokladglasyren så att glasyren inte hinner stelna.

Botten:
200 g mörk choklad, 70%
225 g smör i kuber
3 dl ljust muscovadosocker (löst packat i måttet)
1 1/2 dl strösocker
4 stora ägg
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
100 g hallon (helst färska men frysta går bra)

Marängsmörkräm:
4 stora äggvitor
2 1/3 strösocker (200 g)
250 g rumsvarmt osaltat smör
100 g hallon
Ev. lite rosa pastafärg (finns i special och nätbutiker för bakning)
Glasyr:
100g mörk choklad, 70%
50 g smör

Botten:
Smöra och mjöla 2 bakformar ca 15 cm i diameter. Grovhacka chokladen. Smält choklad och smör i en stor kastrull på svag värme och låt svalna.
Vispa äggvitor, muscovadosocker och socker ljust och fluffigt.
Vispa ner choklad- och smörblandningen i äggsmeten.
Blanda mjöl, kakao och bakpulver och sikta ner det i smeten.
Vispa till en slät smet och fördela i formarna. (Bred ut smeten ordentligt ända ut i kanten, annars blir den högre i mitten.)
Tryck ner hälften av hallonen i varje botten. (Se till att trycka ner dem ordentligt.)
Ställ in i 175° varm ugn och grädda i 45-50 minuter, pröva med sticka (ska vara torr när det är färdiggräddat).

Marängsmörkräm:
Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål.
Sätt skålen över en kastrull med sjudande vatten.
Vispa hela tiden med en handvisp tills blandningen är ca 65° eller sockerkristallerna har smält.
Ta bort från värmen.
Fortsätt vispa med en elvisp tills marängen är fluffig och vit och smeten har svalnat ca 10 minuter.
Tillsätt smöret under vispning en bit i taget och fortsätt sedan att vispa i ytterligare 3-5 minuter.
Kör hallonen till puré i mixer.
Passera hallonen genom en finmaskig sil för att få bort kärnorna.
Blanda ner hallonpurén i marängsmörkrämen och vispa till en jämn frosting.
Tillsätt eventuellt lite pastafärg för starkare rosa ton.

Sätt ihop:
Dela bottnarna så att du får fyra bottnar.
Lägg en botten på ett fat. (Jag gjorde ett underlägg i smörpapper i samma storlek som bakformen. Runt kanten på fatet la jag plastfolie som gick lite under smörpappret, detta för att skydda fatet från att bli kladdig när jag la på marängsmörkrämen.)
Bred på ett lager med marängsmörkräm. (Jag la även på lite extra hallon.)
Upprepa tills du har använt tre av bottnarna.
Lägg den sista överst med den skurna sidan ner.
Bred ett tunt lager av krämen på hela tårtan.
Låt stå och stelna lite i kylen, ca 20 minuter.
Lägg på ytterligare ett lager kräm och sedan in i kylen för att stelna. (Du kan med fördel göra så här långt dagen innan.)

Glasyr:
Bryt chokladen i bitar och tärna smöret.
Låt det smälta sakta i en kastrull på svag värme.
Låt glasyren svalna. Den ska tjockna något men ändå vara rinnande.
Häll glasyren över den stelnade tårtan och låt den rinna ner över kanterna.
Dekorera med hallon.
Ställ in i kylen tills de första gästerna kommer, sedan kan den stå framme sä länge den inte är i direkt sol.

Tips!
Skär sig krämen? Ingen fara. Är den för kall är det bara att sätta skålen över vattenbad i några sekunder och vispa igen. är den för varm, ställ in skålen i kylen en stund och vispa igen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback